Česky > O nás > Pro média > UNIQA upozorňuje: pro cesty na Zanzibar je od září nutné sjednat povinně lokální cestovní pojištění

16.08.2024

Zanzibar i Tanzanie patří stále více mezi vyhledávané destinace pro vyznavače exotické dovolené. Nyní přibude turistům z rozhodnutí vlády nová povinnost: od 1. září je třeba uzavřít po příletu na ostrov speciální místní cestovní pojištění.

Doposud se cestovalo, stejně jako do všech dalších zemí, s cestovním pojištěním sjednaným před odjezdem v některé české pojišťovně, která tento druh pojistné ochrany nabízela (případně s cestovním pojištěním k platební kartě). Nyní bude místní firma Zanzibar Insurance Corporation (ZIC) zajišťovat pojistné krytí pro přijíždějící. Na poskytování má mezi lokálními pojišťovnami monopol. Bude nutné ho sjednat hned při příchodu na ostrov; ZIC slibuje, že brzy zprovozní i on-line formu sjednání pojištění. Krytí bude platné až na 92 dnů s vícenásobným navštívením teritoria. Když dorazí turista na Zanzibar, může při transferu využít pojištění potom i v Tanzanii na pevnině. Cena byla stanovena na 44 USD za osobu. Zvýhodněná rodinná forma se nechystá.

Místní cestovní pojištění bude mít podobné součásti jako naše české – krytí léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel i pojištění odpovědnosti. Patří k němu i asistenční služba. Ta bude dostupná v režimu 24/7 na bezplatných telefonních linkách. Zástupci ZIC slibují, že vyřízení nákladů při ošetření, nákupu medikamentů nebo při léčebné péči bude řešeno přímo se zdravotními zařízeními, pokud půjde skutečně o neodkladnou péči při akutních potížích.

Jaké jsou odlišnosti

Podle vyjádření partnerské asistenční služby UNIQA je medicínská úroveň na ostrově Zanzibar a v Tanzanii regionálně na dobré úrovni, s evropskými standardy však srovnatelná není. V současné době požadují zdravotní zařízení často po pacientech úhradu na místě v hotovosti, což by se s novým krytím od lokální ZIC mělo změnit. Nicméně v konkrétních položkách krytí jsou odchylky, a také pojistné částky se jeví ve srovnání s naším standardem i podstatně nižší. Například krytí léčebných nákladů nabízí ZIC do výše 50 000 USD, zatímco balíky cestovního pojištění UNIQA začínají na minimálním limitu 200 000 EUR, a lze je sjednat až na limit milion EUR.

Nejistá je zatím repatriace nemocného nebo zraněného leteckým speciálem nebo na stretcher lehátku. Dále se předpokládá, že pokud se něco klientovi stane po cestě na dovolenou, lokální pojištění potřebnou pomoc hradit nebude, protože se bude zřejmě vztahovat jen na území Zanzibaru a Tanzanie. Pokud klient chce sjednat připojištění stornopoplatků nebo náhrady dovolené, může tak učinit pouze ve spojení s naším cestovním pojištěním.

Praxe se ovšem bude teprve zpřesňovat po zavedení opatření.

„Z našich dosavadních zkušeností s pojistnými událostmi v tomto regionu vyplývá, že deklarované limity plnění nemusí v případě závažnějších událostí stačit na pokrytí všech nákladů. Nejsme ani schopni posoudit dostupnost a rychlost místní asistenční služby. Vše budeme pečlivě monitorovat a vyhodnocovat, nicméně českým turistům i tak lze doporučit, aby se na cestu pojistili před odjezdem i v Česku, a v případě potíží se poradili i s naší asistencí,“ komentovala zavedení nového lokálního opatření Eva Trajboldová, manažerka vývoje produktů pojištění osob UNIQA.