Česky > O nás > Pro média > Sezónní pojistné události při sportu: tonutí, úrazy při cyklistice, parkouru a na trampolíně

14.08.2024

Léto je sezónou outdoorových sportů. Vedle radosti z pohybu a endorfinů však s sebou přináší sportování také rizika. Jak se na ně připravit? Tady je přehled nejčastějších rizikových aktivit a jejich krytí v pojištění UNIQA.

Tonutí a utonutí

Jen za červenec utonulo 25 Čechů. Za celý rok to bývá pravidelně přibližně desetkrát tolik. Česku patří v této oblasti bohužel ve srovnání s evropskými státy v přepočtu na počet obyvatel smutný primát. Například Německo má tuto statistiku třikrát, a přímořská země Španělsko dvakrát příznivější než my. Jednoznačně ohroženější jsou muži a chlapci – těch je ve statistikách každoročně více než 60 %. Paradoxně je u nás řada utonulých kvůli kurzům plavání, jimiž v minulosti v rámci školní docházky prošla většina dnešní populace v produktivním věku. Češi jsou nepřiměřeně sebevědomými plavci a často podnikají nerozvážné plavecké výpravy.

Samostatnou kapitolou je prázdninové požívání alkoholu, které snižuje rozpoznávací schopnosti a omezuje výkon plavce. Specifickou rizikovou skupinou jsou vodáci – fenomén českých řek. Každoročně utone asi 10 neopatrných vyznavačů vodního sportu, kteří podcení zrádné jezy nebo vysoký stav toku; řada z nich ve stavu opojení alkoholem.

Bazénů na zahradách přibývá, s tím stoupá i riziko utonutí malých dětí. „Stačí minuta bez dozoru a batole zmizí pod hladinou, hlavně u nechráněných bazénů zapuštěných do terénu. Utonutí je po dopravních nehodách nejčastější příčinou smrti dětských obětí,“ upozorňuje Petra Leštinová, manažerka likvidace škod z pojištění osob UNIQA.

Problematické je i koupání v přírodních nádržích, rybnících a na přehradách. Klesne-li pod vodu člověk, kalná voda se nad ním zavře a zpravidla trvá delší dobu, než si zmizení někdo všimne. Také pátrání je v kalné vodě komplikovanější a trvá déle. Přitom čas představuje hlavní faktor úspěšnosti záchrany. Není však doporučováno zachraňovat tonoucího bez odborné průpravy. Nejednou se stalo, že amatérský záchranář nakonec ztratí za svoji odvahu život spolu s tonoucím.

Moře je rovněž zrádné. Vždy je třeba respektovat místní cedule a také sledovat výstražné vlajky. Návštěvníky, a hlavně děti, může zaskočit síla vln, z nichž sledujeme nad hladinou jen část, neviditelné proudy (zpětné a trhlinové) nebo odliv, jež táhnou plavce daleko od břehu na širé moře.

Vedle utopení má na svědomí voda v přírodě každý rok i řadu ochrnutí. Stává se tak po neuváženém skoku po hlavě do mělké vody nebo v místě, kde je pod hladinou neviditelná překážka. Dotyčný skokan si zlomí vaz nebo ochrne po úrazu páteře.

Utonutí nebo handicap vzniklý tonutím či skokem do vody jsou pojistnými událostmi krytými jak v životním pojištění, tak i v úrazovém nebo cestovním pojištění (v cizině). Jedná se z hlediska pojišťovny o nejzávažnější, velmi nákladné a dlouhodobé případy. V nabídce UNIQA jsou i užitečná připojištění, která mohou situaci alespoň finančně ulehčit. Ze životního pojištění se plní za smrt úrazem nebo za trvalé následky úrazu, kde u velmi závažných případů ochrnutí nebo postižení mozku lze čerpat až desetinásobek základní pojistné částky (díky progresi). Je-li na smlouvě sjednána invalidita, lze získat další pojistné plnění. Kromě toho UNIQA hradí z případných připojištění denní dávky za pobyt v nemocnici až za 365 dnů, denní odškodné za dobu léčení úrazu až za 365 dnů, a také denní dávky za pracovní neschopnost v celkové délce až 548 dnů. Na událost se může dále vztahovat i pojištění schopnosti splácet úvěr či hypotéku nebo připojištění velmi vážných onemocnění.

Názorným příkladem pojistné události může být příběh dvacetiletého mladíka s cestovním a životním pojištěním UNIQA. Před několika lety v létě skočil ve Španělsku bez rozmyslu do moře z útesu, aniž by tušil, že kousek pod hladinou se skrývá skála, do níž narazil horní částí těla. Bezvládného ho přátelé ihned vytáhli z vody a zachránili mu život. Nicméně v nemocnici lékaři zjistili, že náš klient kvůli úrazu páteře bude nevratně ochrnutý až k hrudi. Z cestovního pojištění se hradila záchrana a transport, vyšetření, prvotní zdravotní péče ve Španělsku a pobyt v nemocnici, a poté speciální převoz postiženého zpět do ČR. Tyto úkony stály úhrnem 700.000 korun. Po návratu vystoupaly náklady na zajištění potřebných opatření a přizpůsobení novým podmínkám (speciální rehabilitace horní části těla, pořízení vhodného lůžka a vozíku, bezbariérová úprava bydlení, nákup vhodného vozidla a jeho úprava) už v prvním roce po úraze na více než jeden a půl milionu korun. Hlavní část této sumy uhradila rodina díky dostatečným pojistným částkám ze životního pojištění s pojištěním trvalých následků úrazu, z připojištění závazných diagnóz (ochrnutí) a pro případ invalidity.

Oblíbené outdoorové sporty

Cyklistikain-line bruslení jsou odvětví vysoko v žebříčku oblíbenosti jak mužů, tak i žen. Typické jsou úrazy rukou a obličeje nebo hlavy. Relativně četné jsou i zlomeniny klíčních kostí.

Masovému rozšíření cyklistiky a in-line bruslení výrazně napomohl technologický pokrok i budování účelových stezek. Zlepšily se i ochranné pomůcky: dobrá přilba dokáže zabránit až 80 % fatálních zranění hlavy, vyztužené chrániče tlumí nárazy namáhaných kloubů. To ale na druhou stranu svádí k nebezpečnějším „kouskům“ v terénu a při sjezdech (singl treky). Elektrokola pomáhají zdolat kilometry i těm, kdo nemají takovou fyzičku; ta však může citelně chybět při ovládání těžkého stroje.

V posledních letech registruje UNIQA zvýšení počtu úrazů při sjezdech na kolech nebo koloběžkách, protože přibývá i tras pro tento sport. Spolu s přilehlými půjčovnami vybavení to láká i netrénované jedince, kteří se snáze zraní.

Z moderních oblíbených volnočasových pohybových aktivit jsou nejnebezpečnější dva. Prvním z nich jsou trampolíny. Ty se začaly v posledním desetiletí masově objevovat nejen v soukromých zahradách, ale také ve venkovních tělocvičnách (streetworkout) v parcích nebo na koupalištích, u hotelů a restaurací. Nejčastějšími úrazy jsou pohmožděniny, zlomeniny zápěstí, kotníků a poranění loketních kloubů. Je ale potřeba upozornit na skutečnost, že kromě toho má UNIQA ve svých statistikách už více závažných poranění páteře, z nichž některá skončila ochrnutím dolních končetin.

Druhým moderním sportem je parkour (a také free running) provozovaný zejména mládeží mezi domy, na ulicích a prostranstvích. Soustředí se na umění pohybu dokonalým ovládáním těla při co nejefektivnějším a nejrychlejším překonávání překážek na vytyčené trase v městském terénu, popřípadě i na akrobacii s estetickým efektem. Typickým znakem je většinou absence ochranných pomůcek nebo zabezpečených dopadových ploch, takže úrazů z tohoto pouličního sportu přibývá, bohužel zejména mezi dětmi a mladistvými. Nejzávažnější jsou úrazy hlavy a páteře.

Úrazové pojištění kryje zranění vzniklá ve volném čase v domácnosti, na cestách nebo právě při rekreačním sportu. „Správné úrazové pojištění má krýt zejména závažné úrazy s dlouhou dobou léčení a případnými trvalými následky. Nemá smysl pojišťovat se (obrazně řečeno) na prostou zlomeninu ruky, na niž stačí pár týdnů sádry a za několik měsíců si na ni dotyčný nevzpomene. Úrazové pojištění by mělo pomoci překlenout delší období omezení, případně potřebu přeorganizovat svůj režim nebo upravit si bydlení, je-li poranění vážné a změní-li postiženému i jeho okolí dlouhodobě nebo dokonce trvale další život. Na takové situace by měly být nastaveny i přiměřené pojistné částky, aby v nouzi skutečně pomohly,“ radí Eva Trajboldová, manažerka produktů pojištění osob UNIQA.

Úrazové pojištění může být součástí životního pojištění. K tomu se pojí i užitečná připojištění, jako jsou denní dávky při pracovní neschopnosti nebo denní odškodné za dobu léčení úrazu.

Pokud někdo hodlá podnikat sportovní výkony během zahraniční dovolené, nelze zanedbat přiměřené cestovní pojištění s krytím léčebných výloh a asistenční službou. Jde-li o nebezpečnější druhy sportů, mezi něž jsou třeba v UNIQA řazeny via ferrata nebo rafting spadající do náročné kategorie, přístrojové potápění, vodní sporty spojené s létáním nebo vysokohorské túry nad 3 000 m n. m., je třeba si aktivity připojistit na nebezpečné sporty.

Případně lze využít i on-line krátkodobé úrazové pojištění UNIQA k pokrytí rizika úrazu během naplánovaného sportovního výkonu, včetně adrenalinového, a to v ČR i v zahraničí. Pojištění lze sjednat na konkrétní časový interval.

Správně nastavené pojištění pro výše uvedené příležitosti chrání nejen samotného sportovce, ale také jeho blízké, aby v případě závažné události dokázali následky společně překonat nebo alespoň nést snadněji. Je zárukou, že nejbližší rodina bude i v budoucnu schopna žít důstojně a bez větších finančních starostí.