Česky > O nás > Pro média > Aktuální ohlédnutí UNIQA: Zvýšená volatilita na finančních trzích může být zajímavou investiční příležitostí

19.08.2024

Začátkem srpna došlo k výrazným propadům u některých dynamičtějších a rizikovějších aktiv, jako jsou akcie, kryptoměny nebo i některé strategické komodity. Naopak dluhopisy v této situaci posílily.

S menším časovým odstupem a pomalým zotavováním trhů lze nyní identifikovat několik klíčových faktorů, které k takovému propadu vedly:

1. Slabší dovolenková likvidita: Nižší likvidita na finančních trzích během dovolenkového období vede k obtížnějšímu absorbování větších obchodovaných objemů.
  2. Slabší makroekonomická data v USA: Zejména údaje z trhu práce, které vypovídaly o menším než očekávaném počtu vytvořených nových pracovních míst. Tyto údaje mohou naznačovat zpomalování americké ekonomiky v reakci na měnovou restrikci FEDu v posledních letech.
  3. Korekce sektoru technologií a AI: Po poměrně prudkém cenovém růstu, který v případě technologického indexu NASDAQ trval od října minulého roku, začaly technologické tituly již v průběhu července korigovat, investoři realizovali zisky a trhy hledali tu správnou rovnovážnou hodnotu pro jednotlivé tituly.
  4. Zvýšení sazeb japonskou centrální bankou: Zvýšení sazeb, očekávání další restrikce a posilující japonský jen přispěly k tržní korekci. Jen díky nízkým úrokovým sazbám dlouhodobě slouží jako financující měna v rámci tzv. carry trades, což umožňuje nízkonákladové financování investic do aktiv s vyšším výnosem. Tato strategie však ztrácí na atraktivitě, když financující měna výrazněji posiluje a vedle růstu úrokových sazeb tak dále zvyšuje náklady financování. To přinutilo některé účastníky tuto strategii ukončit a aktiva hromadně a poněkud panicky odprodat.
  5. Geopolitická rizika: Rostoucí napětí na Blízkém východě a zvýšené riziko eskalace vojenského konfliktu.

Co z toho plyne pro nejbližší dobu?

Nepochybně musíme nadále počítat se zvýšenou volatilitou. „Trhy byly oceněny pro bezstarostnou jízdu a najednou se na displeji rozsvítilo několik varovných kontrolek. V posledních 15 letech si navíc tržní subjekty zvykly na různé typy fiskálních a monetárních stimulů a intervencí, které vedly k vyšší úrovni valuací jednotlivých společností. Jejich účinky ale postupně vyprchávají. Centrální banky však postupně nastupují na cestu opětovného uvolňování měnové politiky a snižování úrokových sazeb. Finančními trhy současně cloumá umělá inteligence, která může být v následujících letech výrazným hybatelem zisků mnoha firem. A do toho všeho geopolitické tenze a volby, které v tomto roce proběhnou na polovině planety. Jaký mix z toho vzejde, nám naznačí následující měsíce,“ shrnuje hlavní impulsy dalšího vývoje trhů František Vobořil, Senior Portfolio manažer UNIQA investiční společnosti.

Jak se má tedy zachovat správný investor?

Kolísání trhů především není důvodem k nervozitě. Pokud má investor nastavenu smysluplnou investiční strategii, která je v souladu s jeho dlouhodobými cíli, měl by u ní setrvat, být trpělivý a disciplinovaný. Panické reakce zpravidla způsobí více škody než užitku. Tržní korekce mohou být naopak atraktivní investiční příležitostí a možností nakoupit se slevou. Ani zde by se ale nemělo jednat o impulsivní rozhodnutí. „Každopádně je třeba mít na paměti, že investování s sebou vždy nese rizika, ale že pokles uplynulých dnů není pro dlouhodobého investora příliš významný,“ uzavírá František Vobořil.